Savarine de cofetarie facute acasa.
Savarine de cofetărie făcute acasă.
-
500 gr. faina
-
2 oua
-
50 gr. zahar
-
-un praf de sare
-
7 gr. drojdie uscata (sau 20 g proaspata)
-
200 ml lapte caldut
-
putin ulei sau unt moale pentru framantat - maxim 50
ml
·
Pentru decor
-
1 l smantana pentru frisca, din aceea cu 32% grasime
-
100 gr. zahar pudra
-
vanilie
-
dulceata de trandafiri, capsune, zmeura, fructe
proaspete, jeleu, dupa preferinta
Pentru sirop
-
1 l apa
-
400 g zahar
-
rom
-
coaja rasa de la 1 lamaie (optional)
Modul de preparare:
Faina se cerne intr-un castron, se amesteca drojdia uscata, se face o gaura
la mijloc si se pun ouale, zaharul, sarea si laptele caldut – nu tot odata, in
functie de cat cere faina. Se framanta aluatul, daca e nevoie si daca faina
cere, se mai adauga putin lapte, sa fie un aluat potrivit de tare, ca la
cozonac Se ung mainile cu ulei si se framanta bine, pana se desprinde aluatul
de mana. Se netezeste usor deasupra – ca sa faceti copii frumosi si se
face semnul crucii – pentru ca bunul Dumnezeu sa va ajute, sa creasca aluatul
bine. Se acopera cu un servet si se lasa la dospit. Cand aluatul a crescut
suficient, se rup bucati egale, se fac bile si se coc in forme speciale de
savarine sau de briose. Se coc la foc potrivit, 180 de grade. Sunt gata cand
sunt frumos rumenite. Daca nu sunteti sigure, faceti proba cu scobitoarea.
Se lasa la racit, ideal este sa se insiropeze a
doua zi, ca sa absoarba mai bine siropul.
Siropul:
apa si zaharul se pun la fiert, se spumeaza de impuritati, dupa ce da in clocot
se opreste focul si se adauga esenta de rom si coaja de lamaie. Se lasa la
racit.
Savarinele se pun in siropul rece, se intorc pe toate partile, pana cand sunt bine insiropate. Atentie sa nu le lasati prea mult, ca se sfarama .
Se aseaza pe un platou cu baza mare in jos, adica cu capul ín jos, se decupeaza un capacel deasupra, se decoreaza cu frisca batuta, se pune capacelul si deasupra se pun o lingurita de dulceata, jeleu sau fructe proaspete, dupa preferinta.
Savarinele se pun in siropul rece, se intorc pe toate partile, pana cand sunt bine insiropate. Atentie sa nu le lasati prea mult, ca se sfarama .
Se aseaza pe un platou cu baza mare in jos, adica cu capul ín jos, se decupeaza un capacel deasupra, se decoreaza cu frisca batuta, se pune capacelul si deasupra se pun o lingurita de dulceata, jeleu sau fructe proaspete, dupa preferinta.
Comentarii
Trimiteți un comentariu