Budincă din fidea.
Budincă din fidea.
· 120 gr. fidea – eu am folosit de casă
·
4 ouă mari
·
400 gr. brânză de vaci grasă,
·
100 gr. smântână
·
20 gr. unt
+ încă puțin pentru uns forma
·
60 gr. pesmet sau gris
·
150 gr. zahăr pudră
·
50 gr.
stafide înmuiate în 40 ml. aromă de portocale sau rom
·
coaja rasă de la 1 lămâie
·
2 linguri extract de vanilie
·
sare după gust
·
zahăr pudră pentru finisat cine doreşte
Mod de preparare
-Se pornește
cuptorul și se fixează la 180°C. Se pune pe foc o oală cu 4 litri de apă. Când
dă în clocot, se adaugă 1 lingură de sare, apoi toți tăițeii, în ploaie. Tățeii se fierb 2-3 minute. Se scurg şi se lasă
tăițeii în sită, deasupra unui castron, să se scurgă bine de apă. Între timp,
se unge cu unt și se tapetează cu 1 lingură de pesmet din cantitatea totală o
formă potrivită pentru cuptor, cu dimensiunile de 32 cm * 20 cm. Brânza de vaci
se pune într-un castron încăpător. Se separă ouăle, cu grijă, să nu ajungă
gălbenuș în albuș. Gălbenușurile se freacá bine cu jumătatea de cantitate de
zahăr până se albesc bine si se fac spumă, apoi se adaugă peste brânza de vaci , se omogenizează si se
adaugă şi smântâna, grişul sau pemet, {
eu griş,} extractul de vanilie și coaja rasă de citrice.. Tot acum se adaugă și
stafidele înmuiate în aroma de portocale (sau rom), dacă decideți să le
folosiți. Se amestecă totul bine. După ce compoziția s-a omogenizat, se adaugă
tăițeii fierți, bine scurși de apă. Se omogenizează totul, Albuşurile se bat
bine cu restul de zahăr, zeama de la o jumătate de lămâie, până zahărul se
dizolvă și obținem o bezea fermă și lucioasă. Se adaugă ¹⁄3 din cantitate
de albuș bătut peste compoziția de tăiței cu brânză și se omogenizează bine cu
spatula. După ce prima tranșă de albuș s-a încorporat, se adaugă tot restul, cu
mișcări lejere, încercând să nu eliminăm aerul acumulat în albușuri , se toarnă
compoziția în forma pregătită, se presară cu pesmetul rămas sau griş, iar pe
deasupra se repartizează untul, în bucățele mici. Budinca de paste cu branza se
dă imediat la cuptor, la 180°C, la o înălțime medie. Se coace timp de 20- 30 de
minute, apoi se scoate din cuptor și se lasă în formă, să se răcorească puţin ,
se acoperă forma cu un platou sau tavă și se răstoarnă dintr-o sigură mișcare.
Dacă forma a fost bine unsă și tapetată cu pesmet, budinca se va desprinde fără
probleme și va cădea pe platou, la locul ei. După ce budinca a ajus pe platou
în siguranță, se ridică forma și putem finisa budinca după plac. Eu am pudrat-o
cu puțin zahăr pudră, dar la fel de bine se poate servi cu un sos de vanilie, cu ciocolată rasă, cu dulceață etc. Budinca de taitei cu branza se
porționează și se servește imediat, dar este tot atât de fini si rece sau
reâncălzită.
Comentarii
Trimiteți un comentariu