Budincă din fidea.


                                                          

Budincă din fidea.

·        120 gr. fidea  – eu am folosit de casă
·         4 ouă mari
·         400  gr.  brânză de vaci grasă,
·         100  gr.  smântână
·         20  gr.  unt + încă puțin pentru uns forma
·         60  gr.  pesmet sau gris
·         150  gr.  zahăr pudră
·         50  gr.  stafide înmuiate în 40 ml. aromă de portocale sau rom
·         coaja rasă de la 1 lămâie
·         2 linguri  extract de vanilie
·         sare după gust
·          zahăr pudră pentru finisat cine doreşte

Mod de preparare

                               -Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C. Se pune pe foc o oală cu 4 litri de apă. Când dă în clocot, se adaugă 1 lingură de sare, apoi toți tăițeii, în ploaie. Tățeii se fierb 2-3 minute. Se scurg şi se lasă tăițeii în sită, deasupra unui castron, să se scurgă bine de apă. Între timp, se unge cu unt și se tapetează cu 1 lingură de pesmet din cantitatea totală o formă potrivită pentru cuptor, cu dimensiunile de 32 cm * 20 cm. Brânza de vaci se pune într-un castron încăpător. Se separă ouăle, cu grijă, să nu ajungă gălbenuș în albuș. Gălbenușurile se freacá bine cu jumătatea de cantitate de zahăr până se albesc bine si se fac spumă, apoi se adaugă  peste brânza de vaci , se omogenizează si se adaugă şi smântâna,  grişul sau pemet, { eu griş,} extractul de vanilie și coaja rasă de citrice.. Tot acum se adaugă și stafidele înmuiate în aroma de portocale (sau rom), dacă decideți să le folosiți. Se amestecă totul bine. După ce compoziția s-a omogenizat, se adaugă tăițeii fierți, bine scurși de apă. Se omogenizează totul, Albuşurile se bat bine cu restul de zahăr, zeama de la o jumătate de lămâie, până zahărul se dizolvă și obținem o bezea fermă și lucioasă. Se adaugă ¹⁄3 din cantitate de albuș bătut peste compoziția de tăiței cu brânză și se omogenizează bine cu spatula. După ce prima tranșă de albuș s-a încorporat, se adaugă tot restul, cu mișcări lejere, încercând să nu eliminăm aerul acumulat în albușuri , se toarnă compoziția în forma pregătită, se presară cu pesmetul rămas sau griş, iar pe deasupra se repartizează untul, în bucățele mici. Budinca de paste cu branza se dă imediat la cuptor, la 180°C, la o înălțime medie. Se coace timp de 20- 30 de minute, apoi se scoate din cuptor și se lasă în formă, să se răcorească puţin , se acoperă forma cu un platou sau tavă și se răstoarnă dintr-o sigură mișcare. Dacă forma a fost bine unsă și tapetată cu pesmet, budinca se va desprinde fără probleme și va cădea pe platou, la locul ei. După ce budinca a ajus pe platou în siguranță, se ridică forma și putem finisa budinca după plac. Eu am pudrat-o cu puțin zahăr pudră, dar la fel de bine se poate servi cu un sos de vanilie, cu ciocolată rasă, cu dulceață etc. Budinca de taitei cu branza se porționează și se servește imediat, dar este tot atât de fini si rece sau reâncălzită.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Savarine de cofetarie facute acasa.

Aripioare de pui cu usturoi.

Crochete din carne.