ciorbă de salată cu afumătură.
·
2 căpățâni mari și îndesate de salată
verde
·
1 ceapă medie
·
250 de grame de costiță sau kaizer
afumat, în cubulețe
·
1 linguriţă paprika dulce
·
5 căței usturoi , zdrobiți
·
3 gălbenușuri
·
250 gr. de smântână acră grasă
·
sare și piper după gust
·
oțet după gust
·
1 legătură de mărar verde, tocat
Mod de preparare
-Se pune pe foc
o oală mare cu 4 litri de apă. Se desfac căpățânile de salată verde și se spală
bine, frunză cu frunză, în mai multe ape reci. Când apa din oală fierbe, se
adaugă o lingură de sare și imediat toate frunze de salată, bine scurse de apă.
Salata verde va fi voluminoasă, va fi nevoie să se apese în lichidul fierbinte
cu o spumieră. Imediat ce se opărește, salata scade foarte mult. Se fierbe
salata verde cam 4-5 minute, până când toate frunzele se înmoaie și își pierd
volumul. Se pregătește o sită mare, așezată deasupra unui castron. Se oprește
focul și se scot toate frunzele de salată fierte, cu o spumieră mare,
punându-se în sită, la scurs. Zeama se păstrează. Pentru această ciorbă de salată cu afumătură
se pot folosi orice fel de afumături, chiar și cele cu os. În acest caz, însă,
timpul de gătire se va prelungi cu mult. Iată de ce, din rațiuni practice,
recomand costiță, bacon sau kaizer afumat. Cuburile de kaizer se pun într-o oală
curată și se acoperă cu apă cam de 1-2 cm. Se lasă să fiarbă apa până scade
complet. Kaizerul va elibera ceva grăsime, în care îl rumenim puțin. Se adaugă
ceapa tocată și se călește împreună cu kaizerul, amestecând frecvent, până când
ceapa începe să se înmoaie (cam 5-6 minute). Se adaugă paprika, se amestecă
rapid și se stinge imediat cu supa de salată păstrată deoparte.
Observație: eu am folosit ceapă obișnuită, e
chiar mai fain cu ceapă verde, se poate folosi o legătură bună, cu tot cu
frunze. După ce zeama începe din nou să fiarbă, se adaugă înapoi salata verde ,
toată deodată , mărarul usturoiul tocate fin. Se mai fierbe 3-5 minute și se
poate opri focul. Într-un castron încăpător, se pune, smântâna și
gălbenușurile. Se bat bine cu telul. Peste smântâna cu gălbenușuri se adaugă pe
rând în jet subţire câte un polonic din
zeama fierbinte și se omogenizează bine după fiecare tranșă de ciorbă adăugată.
Se continuă, adăugându-se câte un polonic odată, până când simțim că amestecul
din castron s-a înfierbântat bine. Acum se poate adăuga peste restul de ciorbă,
în oală, amestecându-se continuu, prin rotire. Se gustă și se potrivește gustul
de sare și piper, se serveste caldă sau călduţă, după preferinţă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu