Ceafă de porc la cuptor.


                                                          
Ceafă de porc la cuptor.
·         1 kg ceafă de porc
·         800 gr. cârnați afumați proaspeți
·         sare, piper
·         chimen, boia dulce, enibahar
·         usturoi granulat
·         opțional: cimbru uscat
·         2 linguri de ulei

Legume la tavă
·         400 gr. cartofi
·         350 gr. morcovi
·         350 gr. ceapă
·         2 căpățâni de usturoi
·         3-4 ardei grași sau kalifornia
·         5 ling.  ulei
·         sare, chimen dupa gust

MOD DE PREPARARE

Am ales o ceafă de porc pe care am tăiat-o în felii groase de 3 cm. Nu le-am bătut! Am asezonat feliile pe ambele părți cu sare, piper măcinat, chimen, boia dulce, enibahar  și usturoi granulat. Boiaua dulce şi afumată  pe lângă gust plăcut și aromă va conferi și o culoare superbă tuturor fripturilor!.
Am picurat feliile de carne cu  ulei și le-am masat bine. Apoi le-am pus într-o cutie de plastic și le-am dat la frigider pentru 24 de ore (cel mai bine le lasaţi de seara până dimieaţa, Am ales o tavă largă și adâncă. Am făcut un mix din cartofi, morcovi, ceapă, usturoi și ardei – cartofii tăiați în cuburi mari, ceapa în jumătăți sau sferturi, morcovii în rondele mai grosuțe, ardeii în fâșii iar usturoiul desfăcut în căței (decojiți). Am sărat lejer aceste legume crude, le-am stropit cu 2-3 linguri de ulei și le-am presărat cu chimen şi vegeta . Morcovii merg tare bine cu usturoi și chimen! Am amestecat totul bine de tot cu mâinile ca să se ungă bine fiecare bucățică. Deasupra legumelor am pus feliile de carne respective ceafa marinată. NU am pus deloc lichid în tavă! Legumele vor lăsa ele înșile multă apă în timpul coacerii. Am preîncins cuptorul la 170 C Am tras o folie de aluminiu peste tava cu friptură și am introdus-o în cuptor. Prima etapă a durat 1 oră și 30 de minute. Am scos tava ca să verific stadiul de coacere: legumele au lăsat apă și totul s-a gătit în abur….am pus 200 ml de apă fierbinte în tavă.
. Nu am mai acoperit-o cu folie! Am dat tava iar la cuptor și am mai copt friptura 30 de minute la 170 C și ultimele 20-30 de minute la 200 C. Mamă ce bine miroase în bucătărie!! A usturoi copt, a friptură rumenă și a cârnați. Toate legumele s-au rumenit ușor, cartofii și ardeii s-au copt fain, ceapa și usturoiul s-au caramelizat.!
                       


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Savarine de cofetarie facute acasa.

Aripioare de pui cu usturoi.

Crochete din carne.