Cozonac unguresc cu mac şi nucă.
Cozonac unguresc cu mac si nucá.
aluatul:
- 1 kg fáiná 000
- 200 gr. margariná rama
- 150 gr. unturá de porc
- 200 gr. zahár pudrá
- 30 gr. drojdie proaspátá
- 3 gálbenuse de ou
- 1 dl friscá pentru spumá
umpluturá mac:
- 400 gr. mac mácinat
- 2,5 dl lapte
- 200 gr. zahár
- 1 ling. gem prume
- 1 lámíie
- 100 gr. stafide
umpluturá nucá:
- 400 gr. nucá mácinatá
- 200 gr. zahár
- 2 dl lapte
- 1 portocalá
- 1 linguritzá scortzisoará
Modul de preparare
-punem fáina
pe masa de lucru, adáugám zahárul, sarea si drojdia sfármatá, apoi íntre palme
frecám fáina cu margarina si untura de porc dupá care facem un cuib ín fáiná,
adáugám gálbenusele de ou si íncepem frámíntatul adáugínd cíte putzin frisca
píná vom obtzine o cocá elasticá frumoasá, care o frámíntám sánátos, fárá sá
presárám masa cu fáiná, dacá eventual se lipeste atunci mai íncorporám putziná
fáiná ín cocá si o frámíntám píná se dezlipeste complect de pe míini si
masá, dacá avem robot de frámíntat cu atít mai bine si mai usor,apoi o acoperim
fárá sá folosim fáiná deloc, si o lásám 3 ore la rece, nu ín frigider ci
la rece afará sau ín cámará,
-íntre timp pregátim
umpluturile,,, pentru umplutura de mac punem laptele la fiert cu zahárul si
stafidele, adáugám macul, mestecínd mereu píná cínd macul a absorbit tot
laptele sá nu fie crema de mac nici prea solidá, dar nici sá nu curgá, dám
deoparte macul, adáugám coaja de la 1 lámíie, si zema de la ½ lámíie, gemul de
prune si dám la rácit complect, apoi pregátim umplutura de nucá tot la fel ínsá
la nucá adáugám coaja de portocalá cu zemá cu tot si scortzisoara, apoi tot asa
dám la rácit complect, íntre timp pregátim coca,,,
-dupá cele 3 ore ímpártim alautul ín 4 párti, íntindem fiecare parte
pentru o tavá de 35/25, si umplem 2 cu mac si 2 cu nucá, le rásucim ín formá de
rulou nu prea stríns, le asezám ín tava unsá si tapetatá cu hírtie de copt, le
ungem cu gálbenus de ou, apoi le dám la rece pentru 2 ore , cínd gálbenusul sa
uscat pe sucituri , punem távile la loc cáldut
1 ora , apoi ungem cu albusul de ou nu cu gálbenus, apoi lsásám sá se usuce pe
ele , tzinem távile la cáldurá íncá 2 ore dupá care le dám la copt la cuptorul
preíncálzit timp de 40-45 minute la foc moale 160-180 grade, dupá care scoatem
si dám la rácit pe grátar neapárat pentru ca sá nu transpire, le ínvelim cu
prosop de bucátátrie ín asa fel ca grátarul sá se vadá de sub sucituri, dupá
rácire feliem si servim, sínt un deliciu.
Comentarii
Trimiteți un comentariu